Επόμενος Σταθμός: Νεανικός Νορβηγικός Κινηματογράφος

15/11/2023


Για ακόμα μια χρονιά, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest στέλνει τους θεατές του σ’ ένα μοναδικό ταξίδι στην Σκανδιναβία. Το 17ο Docfestμας συστήνει το Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο στα πλαίσια του αφιερώματος για τις ξένες κινηματογραφίες.

Σε συνεργασία με την Πρεσβείατης Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, αυτή τη χρονιά,μικροί και μεγάλοι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 4 ταινίες Νορβηγών κινηματογραφιστών. Μέσα από τις εικόνες που θα παρακολουθήσουν, το νεανικό κοινό θα ενημερωθεί, θα φορτιστεί συναισθηματικά και θα λάβει ερεθίσματα που θα δώσουν ώθηση στη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν θέματα που σχετίζονται τόσο με τη φύση όσο και με το περιβάλλον. Ανάμεσά τους,θα βρείτε και μια ταινία animation όπου η κινούμενη εικόνα ξεδιπλώνει μια ανατρεπτική ιστορία, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. 

Ελάτε να γνωρίσετε το Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο μέσα από ένα δείγμα ταινιών που θα σας φέρει σ’ επαφή με μια διαφορετική οπτική ματιά!

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

Queen Without Land, του Asgeir Helgestad

Image title

Ένα επικό ταξίδι που αποκαλύπτει τις δυσκολίες μιας μαμάς πολικής αρκούδας και των μικρών της, καθώς ο πάγος λιώνει κάτω απ’ τα πόδια τους. Πρόκειται για μία ανεπιτήδευτη και ευαίσθητη ταινία για τη συνάντηση ανάμεσα στη Frost, μία μαμά πολική αρκούδα, και έναν Νορβηγό Κινηματογραφιστή της άγριας ζωής. Ένα πενταετές ταξίδι από την πρώτη τους συνάντηση το 2013 στο αρκτικό της σπίτι στο Svalbard.

70 min, 2017, Πρωτότυπη γλώσσα: Αγγλικά

Daughter of the Sun, των Beaivvi Nieida και Solas datter

Image title

Η Ánne παρακολουθεί μαθήματα συγγραφής. Βρίσκεται αντιμέτωπη με προκαταλήψεις λόγω της καταγωγής της από τους Sami. Μία εργασία συγγραφής της δίνει το κουράγιο να φανερώσει μία ευαίσθητη ανάμνηση, μία βαθιά πληγή.

11 min, 2018, Πρωτότυπηγλώσσα: Saami, Νορβηγικά

Mot Nord (Northbound), του Jørn Nyseth Ranum

Image title

Πάγος, θαλασσόξυλα,αφρισμένα κύματα και skateboards; Σε αυτήν την ποιητική ταινία μικρού μήκους, τέσσερις skaters κατευθύνονται βόρεια στην παγωμένη νορβηγική ακτή, εφαρμόζοντας τις αστικές τους δεξιότητες σε έναν άγριο καμβά από επιπλέοντα απομεινάρια, παγωμένη άμμο και παστέλ ουρανό. Το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη ανάμειξη – κρύο που θερίζει, μικρές μέρες και μια εφήμερη πίστα.

11 min, 2016, Πρωτότυπηγλώσσα: Νορβηγικά

Οdd is an egg, της Kristin Ulseth

Image title

Ο Odd τρέμει το κεφάλι του, μέχρι που μια μέρα ερωτεύεται τη Gunn που είναι ατρόμητη και με όρεξη για ζωή. Η ζωή του Odd έρχεται τα πάνω κάτω και απελευθερώνεται απ’ τις ανησυχίες του με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

12 min, 2016, Πρωτότυπη γλώσσα: Νορβηγικά

*Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Το αφιέρωμα στο Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Image title

Image title











Εγγραφή στο Docfest Newsletter